Thursday, August 11, 2011

epic gambar! green algae di china

epics baru sahaja membaca beberapa web yang berkaitan nature dan epics tertarik nak kongsi beberapa gambar green algae di china. banyak wooo. epics ingat ker sikit jer. skali tengok gambar, seram plak nak berenang kuak lentang. epics dapat tahu ada kanak-kanak yg berenang melalui perairan pantai Qingdao, tercekik alga iaitu di Wilayagh Shandong , timur China pada 17 Julai lalu.

jom kita tengok gambar2 ni.


Fenomena ini dipanggil alga mekar atau "air pasang hijau," yang mana telah menyebabkan hampir 7700 kilometer persegi (20,000 km persegi) memenuhi Laut Kuning.

Alga ini adalah satu spesies marin plankton yang dikenali sebagai Enteromorpha prolifera, yang ditemui di perairan di seluruh dunia. Dalam keadaan yang sesuai untuknya, alga boleh membiak ke dalam apa yang dipanggil bunga makro alga lapor Steve Morton , seorang ahli biologi marin di Pentadbiran Oceanic dan Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat (NOAA).Kebanyakan tumbuhan hijau memerlukan suhu air laut yang hangat dan kaya dengan fosforus unsur-unsur dan nitrogen, yang terdapat dalam baja dan boleh dibawa ke pantai oleh air larian air untuk membiak dengan banyak. Walaupun alga tidak bertoksik, kuantiti alga yang banyak boleh membuat oksigen tidak sampai ke dasar air dan meninggalkan bau yang tidak menyenangkan di pantai.

p/s: Malaysia ada tak kena macamni? obor2 yang banyak ada lar kot.

5 comments:

  1. @ZouL kihkihkih. nampak macam cendol jer. hahahaha

    ReplyDelete
  2. eeeeeeeee. geli pon ada nih. nak berenang pon takot. tengok tengok ada buaya sesat kat situ. hhaha

    ReplyDelete

 
Related Posts with Thumbnails